Navigatie

De waarheid over elektronische sigaretten

De waarheid over elektronische sigaretten!

De waarheid over elektronische sigaretten … is niet wat je denkt

Analyse :

Elektronische sigaretten of e-sigaretten blijken het meest effectieve middel ooit te zijn om mensen van tabak te helpen. Ze zijn ook 95% minder schadelijk voor de gezondheid. Vanwaar dan de heksenjacht van overheden en media?

“Door elektronische sigaretten net zo te demoniseren als ze dat deden met tabak zijn anti-rookinstanties en overheden schuldig aan verzuim van het mogelijk redden van miljoenen levens.” Dat is een uitspraak van één van de twee hoofdonderzoekers die in opdracht van de Britse overheid een onderzoek deden naar elektronische sigaretten.
Dat onderzoek, omschreven in een rapport van 113 bladzijden en gepubliceerd door de Britse gezondheidsdienst maakt brandhout van de meeste argumenten die tegenstanders van de elektronische sigaret aanvoeren. Het onderzoek toont aan dat e-sigaretten 95% minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan gewone sigaretten. 44,8% van de bevolking is nochtans ondertussen overtuigd dat ze minstens zo schadelijk of zelfs schadelijker zijn voor de gezondheid.

1 procent
Het rapport concludeert ook dat “er geen enkel bewijs is dat elektronische sigaretten mensen aanzetten tot roken, of kinderen of niet-rokers een weg naar roken doen vinden”. Het aantal rokers dat begonnen is via de e-sigaret met roken bedraagt minder dan 1 % momenteel stelden ze vast.
Professor Ann McNeill (King’s College London) en professor Peter Hajek (Queen Mary University of London) suggereren zelfs dat elektronische sigaretten net bijdragen tot het feit dat steeds minder volwassenen maar ook jongeren roken. “The evidence finds that almost all of the 2.6 million adults using e-cigarettes in Great Britain are current or ex-smokers, most of whom are using the devices to help them quit smoking or to prevent them going back to cigarettes” staat er in dat rapport.
De Britse onderzoekers stelden wel vast dat het aantal mensen die geloven dat elektronische sigaretten even schadelijk (22,1%) of zelfs schadelijker (22,7%) zijn dan gewone sigaretten de jongste twee jaar verdrievoudigd is. Of: wie ons wijsmaakt dat elektronische sigaretten geen goeie zaak zijn, is daar fantastisch werk aan het leveren.

"Fractie van het risico"
Er is meer: uit het onderzoek blijkt dat 1) “het roken van e-sigaretten slechts een fractie van het risico van het roken van tabak inhouden” en 2) dat ze “de hoogste succesratio hebben van alle tot nu bestaande middelen en methodes om mensen te doen stoppen met roken”. Hallo Tokio!?!
Professor Kevin Fenton, de directeur van wat bij ons de Gezondheidsraad is, reageerde zo: “E-cigarettes are not completely risk free but when compared to smoking, evidence shows they carry just a fraction of the harm. The problem is people increasingly think they are at least as harmful and this may be keeping millions of smokers from quitting. Local stop smoking services should look to support e-cigarette users in their journey to quitting completely.”

België: doe toch maar pillen ...
Dat is een schril contrast met wat onze Gezondheidsraad aan minister van Gezondheid Maggie De Block heeft geadviseerd onlangs - jawel, NA het verschijnen van het opmerkelijke onderzoek dat de Britse collega’s lieten doen: “E-sigaretten zijn momenteel geen alternatief voor de bestaande effectieve middelen van counseling en medicatie bij het stoppen. Op vlak van medicijnen moet de voorkeur dus blijven uitgaan naar medicatie die getest en effectief bevonden is: nicotinevervangers, bupropion, varenicline, … “
De bijwerkingen van die “bestaande medicatie” blijkt overigens een pak schadelijker te zijn voor de gezondheid dan e-sigaretten maar blijkbaar vinden we het in ons land beter vinden om mensen antidepressiva te laten slikken (bupropion is dat wel degelijk) dan elektronische sigaretten te laten gebruiken.

Kanker
Professor Linda Bauld, één van de meest vooraanstaande en gerespecteerde specialisten in kankerpreventie in de wereld, zei na het verschijnen van de Britse studie dat “fears that e-cigarettes have made smoking seem normal again or even led to people taking up tobacco smoking are not so far being realised based on the evidence assessed by this important independent review. In fact, the overall evidence points to e-cigarettes actually helping people to give up smoking tobacco.” Of: elektronische sigaretten zijn wel degelijk een valabel wapen in de strijd tegen kanker veroorzaakt door roken van tabak.

“People smoke for nicotine, but they die from tar”
In 1976 schreef Michael Russell, een Zuid-Afrikaanse wetenschapper die beschouwd wordt als “de godfather van de anti-rookbeweging” al dit: “People smoke for nicotine, but they die from tar”. Nicotine is waar alles om draait: het is nog wel aanwezig in de vloeistof waarmee je je “vaper” (een ander woord voor het elektronische pijpje dat de e-sigaret eigenlijk is) vult.
Nicotine is wat roken verslavend maakt, ontdekten mensen als Russell, maar an sich is het niet de killer die we er zijn van gaan maken. Er is wel degelijk bewijs dat nicotine slecht kan zijn voor een foetus bijvoorbeeld, en dat het een invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen van adolescenten. Maar het is niet wat tabak zo dodelijk maakt. Nicotine heeft zelfs voordelen, en het wordt momenteel gebruikt als piste in onderzoeken naar geneesmiddelen om dingen als Alzheimer en Parkinson te behandelen.

Geen bewijs
Wat niet wil zeggen dat een gezond iemand het nodig zou hebben, of dat het heilzaam zou zijn, maar, nicotine op zich is immens minder schadelijk dan alcohol en zelfs cafeïne blijkt uit alle onderzoeken. Het is op zich ook niet verslavender, hoewel dat vaak zo vooropgesteld wordt. Wat het verslavend maakt is de manier waarop je het absorbeert, namelijk via je longblaasjes, waardoor het meteen in je bloed komt en zo snel in je hersenen belandt.
Maar, en dat is uiteindelijk waar het om draait, er is geen enkel bewijs dat je kanker krijgt van nicotine, of dat het de nicotine in sigaretten is waar we hart- en vaatproblemen van krijgen. Er is - laten we heel duidelijk zijn - overweldigend bewijs dat je die dingen wel krijgt van andere stoffen in tabak en sigaretten. Maar, die zitten niet in elektronische sigaretten.
Niemand betwist ook dat nicotine verslavend is, maar, zeggen steeds meer experts, dat is suiker en vet in ons voedsel ook bijvoorbeeld.

Waarom heeft de e-sigaret dan zo’n slecht imago?
Het blijkt voor een heel groot stuk een verhaal van lobbyen te zijn, horen we van insiders. In de strijd tegen tabak zijn er twee kampen met diepe zakken om propaganda te voeren: de overheid en de gezondheidszorg enerzijds, die terecht geld spenderen om ons duidelijk te maken hoe ongezond roken wel is, en de tabaksindustrie anderzijds, die er alle belang bij heeft dat ze de 35 miljard euro winst die ze jaarlijks nog steeds maakt, kan handhaven.
Maar die tabaksfabrikanten hebben de boot gemist qua e-sigaretten, ze zijn zelfs geneigd om hun grote vijand, de anti-tabakslobby te steunen in de strijd tegen e-sigaretten. Want die zien ze met recht en rede als een concurrent en nog een verdomd goeie, want momenteel koopt al 68 % van wie probeert te stoppen met het roken van tabak bij wijze van e-sigaret nooit nog een pakje “gewone” sigaretten. En omdat e-sigaretten technologisch beter worden onder meer, stijgt dat aantal momenteel spectaculair.

Belang
Er is ondertussen ook een derde partij overigens die geen belang heeft bij het succes van elektronische sigaretten: de farmaceutische. Er zijn geen cijfers van hoeveel winst die maakt door pillen, pleisters en andere middelen te verkopen die je moeten doen stoppen met roken, maar het is in elk geval een veelvoud van de 3,5 miljard die de sector van e-sigaretten en de makers van vullingen daarvoor dit jaar zullen draaien.
Dat laatste geeft aan hoe klein de slagkracht momenteel is van de makers van e-sigaretten om hun case te maken.

15 keer schadelijker?
Los daarvan is er de rol van de media. Zo werd in de media groot spel gemaakt dit jaar over twee studies die zouden aantonen dat het roken van e-sigaretten “zelfs 15 keer schadelijker” (een titel op zowat alle Vlaamse krantensites en die van de openbare omroep) zou zijn.
Een eerste was eentje die zou aantonen dat het aantal jonge rokers van de e-sigaretten verdrievoudigd was. Een "dramatische stijging", zegt Adam Leventhal, hoogleraar preventieve geneeskunde en psychologie aan de Universiteit van Zuid-Californië. Alleen: de studie bleek bijzonder slecht in elkaar te zitten. Ze vond plaats in één school in Los Angeles. Ze hield geen rekening met de vraag of die tieners geswitcht waren van gewone sigaretten. En de vraagstelling was “heb je ooit een e-sigaret geprobeerd?”

Diacetyl
Een andere studie, over de smaakstoffen in die e-sigaretten, werd gewoonweg compleet verkeerd geïnterpreteerd door de media. In 75 % van de e-sigaretten zat diacetyl zo bleek, een artificiële smaakversterker. Die kan iets veroorzaken dat popcornlongen heet, een longaandoening genoemd naar de werknemers van de popcornfabriek die ermee te maken kregen. Alleen: terwijl die stof wel degelijk in e-sigaretten zit, zit er 100 keer meer diacetyl in gewone sigaretten, en zelfs die hoeveelheid is niet genoeg om de ziekte op te lopen die de werknemers van de fabriek hadden, bleek uit een onderzoek van Harvard.
Er zijn in de VS een aantal profs bezig met te bestuderen hoe dat juist zit, waarom een groot deel van de media zich zo makkelijk laat meeslepen in de propaganda tegen de e-sigaret. Ze zijn al tot een aantal opmerkelijke conclusies gekomen. Die gaan op voor Amerika in eerste instantie, maar toch. Ten eerste: de sector van e-sigaretten is geen traditionele klant van de media. Er wordt niet geadverteerd. “De media begon pas resoluut en consequent te berichten over de gevaren van tabak vanaf het moment dat het verboden werd om reclame te maken voor sigaretten” luidt het. Daarvoor was alles nog in de voorwaardelijke wijze.
Ten tweede: de meeste media, wegens onder druk staand, voeren een politiek van toch maar geen standpunten in te nemen die lezers of kijkers voor het hoofd kunnen stoten. “Ze volgen gewoon” horen we daarover bij die onderzoekers. “En als de cijfers zeggen dat zelfs minder dan 20% van de lezers denkt dat e-sigaretten slecht zijn, dat ze dat standpunt zullen overnemen. Zeker over dingen waar ondertussen een stigma hangt zoals roken.”

Hallucinant
Onze politici doen hetzelfde voorlopig. Net zoals de HGR in zijn advies, denkt ook minister van Volksgezondheid De Block dat de elektronische sigaret met nicotine weliswaar “een rol kan spelen” in het tabaksontmoedigingsbeleid. Maar, het de HGR adviseert nu onder meer "om e-sigaretten enkel in gespecialiseerde verkooppunten te verkopen, waar de nodige informatie verstrekt wordt en, nog beter, waar opgeleid personeel de klant begeleidt". Dat is hallucinant: gewone sigaretten mogen aan de kassa van een warenhuis blijven liggen en uit automaten worden gehaald, maar iets dat wetenschappelijk als 95% veiliger wordt beschouwd niet.

Artsen hekelen misleidend onderzoek e-sigaret

vrijdag 23 januari 2015 15:31Binnenland
 Deskundigen: Gebruik elektronische sigaret leidt juist tot minder kans op kanker

LEIDEN - Artsen en gezondheidsdeskundigen uit de hele wereld hekelen de conclusies van het onderzoek van de Universiteit van Portland naar de e-sigaret, die deze week werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine en door diverse media zijn overgenomen. In plaats van vijftien keer kankerverwekkender is de e-sigaret juist minder kankerverwekkend dan een gewone sigaret, stellen ze.

Door een e-sigaret te oververhitten - wat in het dagelijks gebruik nooit voorkomt - vonden de onderzoekers stoffen die op de aanwezigheid het kankerverwekkende formaldehyde kunnen duiden. Volgens deskundigen is dit hetzelfde als een kip verbranden tot er kankerverwekkende stoffen in de korst zitten en dan zeggen dat een kip kankerverwekkend is. Dat terwijl uit diverse andere onderzoeken blijkt dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk is dan een gewone sigaret en door artsen wordt aanbevolen in de strijd tegen longkanker. Zelfs KWF Kankerbestrijding liet als reactie weten dat uit andere onderzoeken blijkt dat de e-sigaret minder schadelijk is dan een gewone sigaret. Overigens stelt ook het Portlandse onderzoek dat er bij normaal gebruik geen gevaarlijk formaldehyde vrijkomt.

Cardioloog Dr. Farsalinos, verbonden aan Onnassis Cardiac Surgery Centre en het Leuvense Medical Imaging Research Center stelt dat er een significant verschil is tussen een laboratoriummeting en de daadwerkelijke blootstelling. ,,Het verhaal in de New England Journal of Medicine staat gelijk aan het ontdekken van kankerverwekkende stoffen in een verbrand stuk braadvlees. Natuurlijk zijn de bevindingen waar, maar niemand zal ooit blootgesteld worden aan de gevonden waardes omdat geen zinnig mens daadwerkelijk overgaat tot het opeten van verbrand vlees."
Daarnaast concludeert Farsalinos dat de onderzoekers geen kankerverwekkende formaldehyde, maar formaldehydehemiacetalen aantroffen. Die stof is niet kankerverwekkend.

Op de onlangs gehouden E-cigarette Summit in Londen concludeerden vooraanstaande onderzoekers dat de e-sigaret zeker 95 procent minder schadelijk is dan de klassieke sigaret. Ook Marleen Finoulst, coördinator Gezondheid en Wetenschap voor het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam), bevestigt dat de berichtgeving over de e-sigaret een storm in een glas water is. ,,Het wordt enorm opgeblazen. Een gewone sigaret is in veel gevallen tot honderd keer meer kankerverwekkend dan een e-sigaret," stelt zij.

In de VS hebben de American Vaping Organisation en de anti-rookorganisatie Smokefree uit Pennsylviania afstand genomen van het onderzoek, dat volgens hen op een fout experiment is gebaseerd. De Nederlandse Stichting Actiecomité voor Dampers (Acvoda) heeft het onderzoek uit Portland uitgebreid bestudeerd en concludeert dat er onder normale omstandigheden geen formaldehyde is gevonden in de e-sigaret. Alleen bij het opschroeven van het voltage van de accu - een onrealistische testmethode - , werd de stof aangetroffen. ,,Geen enkele gebruiker zal echter dergelijke, hete dampen willen inademen," aldus de Acvoda.

Gastenboek

  • 11-01-2018 - Bin auch sehr zu Frieden, und Freundlichkeit steht hier auch...  lees meer
  • 26-12-2017 - Vraagje zijn jullie toevallig vandaag geopend? lees meer
  • 08-12-2017 - Goede uitleg en goede service, voor een uitstekende prijs. ...  lees meer
Plaats een bericht

Aanbieding

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
MultiSafePay
© 2017 - 2018 E Sigaret Roermond Center (Speciaalzaak) | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.